RSS

Cultura, la ce bun?

10 aug.

Există persoane care caută cu orice preţ să domine şi au o atitudine dispreţuitoare faţă de alţii. Astfel, îşi compensează slăbiciunea (supraestimarea de sine). Unii dintre psihologii alderieni (Alfred Alder, “părintele” psihologiei individuale) sunt de părere că agresivitatea hiperdezvoltată maschează, de fapt, complexul de inferioritate.

Din fericire, au existat în istoria umanităţii modele de oameni care au căutat modalităţi de a depăşi unele complexe provenite dintr-un deficit al Naturii. Aşa a  fost şi în cazul lui Demostene. Marcat, din fragedă copilărie, de un handicap (bâlbâiala) s-a înverşunat să caute un mod de a a-şi depăşi dificultatea. Şi-a concentrat toate forţele psihice şi a reuşit. Orgoliul său – sursă de păcat – a devenit, în această situaţie, o sursă de autodepăşire.

Cultura îţi destupă canalele, te conectează la evoluţie, te îmbogăţeşte infinit, te plasează pe o anumită ierarhie valorică, cu condiţia să fie dublată de inteligenţă şi de cei şapte ani de acasă.

De aceea, e bine ca tinerii de astăzi să ştie că lecturile bine alese sudează spiritul. E la fel ca şi cu “mersul la sală” – ajungi să faci muşchi de oţel şi să parezi loviturile fără crâcnire. În fond, cultura este cea mai subtilă şi solidă formă de supravieţuire. O carte este o monedă de schimb. Aşa îi poţi evalua  pe indivizii din jurul tău, indiferent de venituri şi de funcţii – au acumulat sau nu informaţii şi de ce calibru.

Ambiţia, bine controlată, ne poate duce în vârf, însă trebuie să fim tot timpul conştienţi de graniţa fină dintre ea şi orgoliul stupid. Un succes clădit pe motive egoiste nu are să dureze. Vei ajunge acolo unde îţi doreşti dacă ţi-ai stabilit termene realiste. Restul e doar istorie…personală. Cultura poate să ajute, dacă ambiţia&orgoliul sunt bine strunite, altfel viaţa poate lesne deveni un “bâlci al deşertăciunilor” chiar şi pentru cei care scriu despre ea.

 

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
Ramona Sandrina Ilie

Bine ați venit în Iubendia! Locul unde povestim despre oameni, întâmplări şi viaţă fără manual de utilizare! Semne de circulație: Iubirea, Bunătatea și Bunul simț!

La Cause Littéraire

True strength is delicate

Philosophy Matters

A practical guide to living the good life

Edito content aufeminin

True strength is delicate

Agenda LiterNet

True strength is delicate

WebCultura

WebCultura | Cultura pe Web

%d blogeri au apreciat: