RSS

«Comedia erorilor» pe Titanic – Let Them All Talk

04 mai

Poate să schimbe succesul o prietenie de-o viață? Îndoiala și așteptarea pot altera o legătură profundă? Urmează ca fiecare să găsească răspunsul potrivit după ce analizează timp de 108 minute bogăția de imagni din Let Them All Talk. Ca într-o peliculă realizată după romanele celebrei Agatha Christie, spectatorul pendulează printre complicatele relații de pe ecran.

Nu mai încape nicio îndoială că Steven Soderbergh e un maestru al twist-ului / întorsăturilor cinematografice. Recent (10 decembrie 2020), a lansat – la HBO Max – un film ce reunește trei legende vii ale cinematografiei de succes. Așadar, Let Them All Talk narează povestea unei apreciate autoare (Meryl Streep), care pleacă într-o călătorie din New York către Southampton, alături de două vechi prietene (Candice Bergen și Dianne Wiest), pentru a se distra și pentru a-și vindeca niște răni mai vechi. Nepotul ei (Lucas Hedges) li se alătură și se îndrăgostește de o tânără agentă literară (Gemma Chan). Până aici, totul pare în regulă, iar spectatorul așteaptă grăbit istoriile acestor respectabile dame, doar că istoria pusă în scenă de Soderbergh ascunde multă tristețe. Ca în mai toate peliculele realizate de acest cineast, semnificațiile și profunzimea se lasă mai târziu dezvăluite. Bunăoară, ni se prezintă un trio feminin (Alice, Roberta și Susan) în care orgoliile par a fi ajuns la apus; după o prietenie de cinci decenii, se încearcă o aparentă reconciliere. Toate cele trei femei trebuie să accepte faptul că succesul uneia dintre ele – Alice – a schimbat totul pentru totdeauna.

Povestea e văzută și narată prin prisma lui Tyler Hughes (nepotul lui Alice). Tânărul e fascinat de personalitatea puternică a lui Alice și de modul în care ceilalți gravitează în jurul acestei capricioase, dar talentate femei. Cu aerul unei manipulatoare, scriitoarea impune regulile, toți ceilalți fiind la dispoziția sa, inclusiv Karen, agentul ei literar (Gemma Chan). De fapt, Alice Hughes (Meryl Streep) este o autoare de renume mondial, câștigătoare a Premiului Pulitzer, căreia i s-a cerut să meargă în Anglia pentru a accepta un premiu. Nu poate suporta zborul cu avionul, așa că îi convinge să îi se ofere o cursă peste Ocean, pe vasul Queen Mary 2, alături de alte trei persoane care să o însoțească: vechile ei prietene Roberta (Candice Bergen) și Susan (Dianne Wiest) și nepotul Tyler (Lucas Hedges).

S-au scurs ceva ani de la ultimul ei succes, romanul You Always/You Never. Acest bestseller a transformat-o într-o adevărată celebritate. Karen, agentul ei, speră ca – în timpul călătoriei pe navă – Alice să scrie și o continuare pentru acest volum de succes. Fără știrea lui Alice, Karen participă la călătorie, apropiindu-se de junele Tyler în speranța că va putea afla ceva despre ce lucrează scriitoarea. Bineînțeles, Alice va descoperi – în cele din urmă – că agentul său este la bord, dar aceasta nu este «comedia erorilor» care ar fi putut să se întrevadă. Regizorul și scenaristul evită cu înțelepciune să transforme această peliculă pentru o nouă «punere în vedetă» a lui Meryl Streep și îl aduc în prim-plan pe Hedges, care navighează cu greu printre acele relații dificile. Așadar, pentru Tyler, ucenicia într-ale universului femeiesc are loc pe puntea unui luxos vas. Biata Susan, o fostă avocată, nu pare să fie prea afectat de faptul că cea mai bună amică a ei și-a folosit prieteniile pentru a le transpune în opera sa de succes, câtă vreme, Roberta este obsedată de această situație. De fapt, Roberta e ferm convinsă că și în această croazieră fusese invitată doar pentru a-i servi drept sursă de inspirație autoarei. Candice Bergen (senzaționala Sharon din Book Club) este absolut cuceritoare în rolul femeii nemulțumite de viață; mereu și-a detestat slujba, iar acum vânează bărbații (de pe luxosul vas) care i-ar mai putea oferi vreun sprijin. Departe de orice clișeu al superficialității, Candice Bergen ilustrează cu mult farmec femeia dezabuzată, dar întotdeauna stăpână pe sine.

Fără îndoială, la o astfel de garnitură actoricească, Soderbergh a oferit celor din distribuție libertatea de a prelua, fără nicio reținere, personajele și de a le conferi aplomb prin conversații spumoase, menite să evidențieze defectele sau punctele tari. Acestor atuuri li se adaugă și impresionantele imagini surprinse de Peter Andrews; devine o bucurie chiar și explorarea acestui peisaj limitat: puntea, coridoarele, barul, cabinele, biblioteca și restaurantul de pe Queen Mary 2. Chiar dacă pare o peliculă à la Woody Allen, cu «ițe încurcate», personajele nu se rătăcesc în bifurcări ale intrigii; senzația de relaxare vine și de la măiestria actoricească a tuturor celor reuniți în distribuție, cât și de la imaginile de pe vasul devenit personaj. Chiar dacă nu are sorți de izbândă în fața lui Karen, Tyler nu pare deloc tulburat, încasează zâmbind eșecul în amor.

Există ceva revigorant în acest film preocupat de oameni autentici, deloc reduși la un simplu tipar hollywoodian. Călătoria transoceanică se dovedește eficientă, mai ales după twistul / întorsătura din final. Cu toții ies mai împăcați din acestă lovitură, înțelegând cât de inutile sunt resentimentele din timpul vieții.

Pe Mădălina o puteți găsi și aici.

Regia: Steven Soderbergh

Scenariul: Deborah Eisenberg

Imaginea: Peter Andrews

Montajul: Mary Ann Bernard

Muzica: Thomas Newman

Distribuția:

Meryl Streep – Alice, mătușa lui Tyler

Candice Bergen – Roberta

Dianne Wiest – Susan,

Gemma Chan – Karen, agentul literar al lui Alice

Lucas Hedges as Tyler Hughes, nepotul lui Alice

John Douglas Thompson as Dr. Mitchell

Durata: 108 min

Data lansării: 10 dec. 2020

Articol publicat ]n revista Catchy

 
Comentarii închise la «Comedia erorilor» pe Titanic – Let Them All Talk

Scris de pe mai 4, 2021 în Cinema, Feminin, Film

 

Etichete: , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

 
Ramona Sandrina Ilie

Jurnalist, mamă, soție și visătoare cu texte în regulă, ajunsă pe tărâmurile soarelui în Egipt, m-am îndrăgostit iremediabil de aceste locuri și m-am transformat într-o Povestitoare! Acest blog, Iubendia, este locul unde povestim despre oameni, întâmplări şi viaţă fără manual de utilizare! Semne de circulație: Iubirea, Bunătatea și Bunul simț!

La Cause Littéraire

True strength is delicate

Philosophy Matters

A practical guide to living the good life

Edito content aufeminin

True strength is delicate

Agenda LiterNet

True strength is delicate

WebCultura

WebCultura | Cultura pe Web

%d blogeri au apreciat: